Close

Gedicht

Lijden door eigenheid

Donderdag 18 december. Na een half uurtje kerstdiner te hebben kunnen meemaken racete ik op mijn fiets naar Perdu voor het eerste dragqueen concert van Amsterdam.

Lady Victoria False, aka Ger, geeft het publiek een prachtig en ontroerend concert met een volle en sterke stem. Ook confronteert zij op bijzondere wijze met de situaties van vele van haar zuster dragqueens over de hele wereld. Deze avond was namelijk een benefietconcert voor een groot project van The Faketory Art Studio. Zij zijn bezig met een groot boek, ‘Dragqueens all over the world’. Daarin zijn  drieluiken te zien van hun “dagelijkse” ik en hun “ware” ik in twee varianten. Ook hun verhaal komt aan bod. Want wat als je je een dragqueen voelt maar in je eigen land niet mag zijn?

Zo ben je in Bangladesh als drag queen nog minder waard dan een hond.

Techniek
Lady Victorica heeft ons als publiek meegenomen op een reis door haar verleden. Hoe zij begonnen is laat ze horen met behulp van een paar aangrijpende nummers begeleid door accordeonist Klaas Snijder. Tegelijkertijd neemt ze ons mee over de wereld met foto’s en verhalen van haar ‘zusters’. Als er de volgende keer net iets meer aandacht kan worden besteed aan techniek en staging, is perfectie dichtbij.

Eigenheid

Hoe jij je kleden wil,

Hoe jij zijn wil,

Mag dat niet?

Geen vrouw beneden maar wel van binnen,

Wat moet je dan in Bangladesh beginnen?

Piemel eraf, zeggen ze dan.

Hoewel de politie je dan nog steeds verkrachten kan.

Mexico en Bolivia moet je zijn,

Daar mogen je gevoelens en uiterlijk hetzelfde zijn.

De donkere bars en cafés van Parijs,

Daar altijd prijs voor een dragqueen op reis.

Maar is onze tolerantie,

Soms ook op vakantie?

  • Indra Schrage

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 31 december door:

Blogger

Indra Schrage

Hoi! Wat leuk dat je dit leest. Ik ben Indra, mijn volwassenheid nog pril doe ik van alles en nog wat, zo ook voor de PIT. Ik organiseer evenementen en schrijf blogs, over opera bijvoorbeeld. Maar eigenlijk vind je mij overal, bij elke kunstvorm. Ik heb een ontzettend brede interesse (niet alleen wat over kunst&cultuur) en ben net zo chaotisch. Maarrrr zonder chaos kan er niets nieuws ontstaan 😉

Posts
Indra
Schrage