Close

Tip

Fringe Festival

Wat is Fringe? En hoe maak ik een keuze tussen die enorme hoeveelheid voorstellingen? Ik interviewde Bo van Bommel, campagneleider van het festival.

Wat is het Amsterdam Fringe Festival?

“Het Amsterdam Fringe Festival is een festival waarbij tachtig voorstellingen,elf dagen lang, op meer dan veertig verschillende locaties te zien zijn. Deze voorstellingen spelen in normale theaters, maar ook op gekke locaties, bijvoorbeeld op het dak van een huis. En we hebben bijvoorbeeld ook een voorstelling op de Wallen, in Casa Rosso.
Er zijn, over de hele wereld, zo’n 250 Fringefestivals. Fringe heeft een open inschrijving. We roepen alleen professionele theatermakers op om zich in te schrijven. Normaal gesproken beslist een programmeur wat op het programma komt. Een programmeur heeft een smaak en een mening, en is bovendien modegevoelig. Het kan als theatermaker moeilijk zijn om daartussen te komen. Fringe haalt de programmeur tussen het publiek en het theater uit. In feite zeggen we: “Hier heb je een on-geselecteerde berg van voorstellingen en ga zelf maar kijken wat je leuk vindt!””

Hoe vind je je weg in het Bos van Fringe?

  1. “Fringevoorstellingen zijn niet zo duur. De leukste manier om Fringe mee te maken is om bijvoorbeeld drie voorstellingen op één avond te zien. Dat kan ook, want de langste voorstelling duurt ongeveer een uur.”
  2. “We hebben een programmakrant. Daar staan de voorstellingen in met kleine tekstjes, plaatjes en de genres erbij. De spelers staan er ook bij dus je kunt je voorstelling ook op artiest kiezen.” Klik hier voor de link naar de digitale versie van de Fringe-krant.
  3. “Je kunt ook gewoon kijken wanneer je tijd hebt en gaan naar de voorstelling die op dat moment speelt.”
  4. “We hebben ook ‘Best of Fringe’. Dat is een selectie aan voorstellingen die, bij ons of in het buitenland, al prijzen hebben gewonnen.”
  5. “In de loop van het festival kun je op voorstellingen stemmen. Mini-recensies van mensen die naar bepaalde voorstellingen zijn geweest zetten we op de website. De voorstellingen spelen allemaal minstens drie keer, je kunt dus ook eerst de reacties van anderen afwachten.”
  6. “In het Leidse Bosje staat de Fringe-tent. De eerste zaterdag van het festival (dit jaar dus 6 september) is daar de Sneak-Saturday. Een heleboel voorstellingen laten daar een soort live trailer zien om hun voorstelling te promoten. Ga daar dus zitten, bestel wat te drinken, kijk gewoon ál die sneaks en hou bij: ‘Die vond ik leuk, daar wil ik heen!” Daarnaast hoor je in die Fringe-tent ook de roddels. We hebben ook veel vrijwilligers die daar rondlopen. Die kun je altijd naar een mening vragen. ” Toegang tot de Fringe-tent is gratis.

Het Amsterdam Fringe Festival is van 4-14 september.
Tickets kun je kopen op de website of in de Fringe-tent.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 8 september door:

Blogger

Lotte Sarembe

Toon Tellegen schreef eens een verhaal over een egel die elk zijweggetje dat hij tegenkwam móést inslaan. Die neiging heb ik ook. Ik moet altijd op tijd vertrekken want in de straten waardoor ik fiets zie ik zoveel gevels, luchten en mensen, dat ik vergeet op tijd te komen. En kom ik ooit te vroeg, dan kijk ik graag mensen, of ik luister naar hun gesprekken. En telkens als iemand een goeie grap maakt, barst ik (mij onopvallend opstellend in de achtergrond) in lachen uit. Ik vind het erg belangrijk dat mensen ‘gezondheid!’ zeggen als ik nies, ook tijdens een toets. Van mensen die in gezelschap met hun telefoon bezig zijn en leraren die hun macht misbruiken, spreek ik schande. Ik ben verslaafd aan Lays Paprika Ribbel Chips. Ik laat muziek graag mijn oren binnenkomen en zij komt daarna weer uit mijn mond tevoorschijn. Daarnaast vind ik de autobiografieën van andere pit-crew members heel leuk, en hoop ik met deze bio ook bij te dragen aan het leesplezier van een ander.

Posts
Lotte
Sarembe