Close

Review

Hamlet vs Hamlet

Nadat ik me net had genesteld in een van de rode theaterstoelen van de Amsterdamse Stadsschouwburg bleken mijn linkerbuurman en rechterbuurvrouw elkaar te kennen en vergaten zij dat ik nog tussen hen in zat tijdens hun begroeting. Echte fans van Hamlet waren het. Voor mijn buurman werd dit de tweede keer Hamlet vs Hamlet, voor mijn buurvrouw al de derde keer (want ze vond het stuk “zo geweldig!”). Op dat moment gaat het doek op en staat er een vrouw genaamd Hamlet. Na een stilte begint haar eerste monoloog van een hele reeks.

Het klassieke stuk van Shakespeare over Hamlet gaat over een jongen (gespeeld door een vrouw, Abke Haring) op weg naar de volwassenheid. Vast in gevoelens van onmacht en het proberen iets te begrijpen van de wereld van volwassenen. Iets waar iedereen mee zit op een zeker moment in zijn leven. Uitgebeeld in monologen met veel beeldspraak en poëtische zinnen waar je over na blijft denken, schetst het stuk de herkenbare gedachtegangen die je tegenkomt tijdens het opgroeien. Daarbij wordt ook de strijd met jezelf goed weergegeven, wat ook de titel van het stuk, ‘Hamlet vs Hamlet’, verklaart.

Het decor is zeker niet vergeten bij de productie. De bewegende elementen erin zijn een mooie aanvulling. Ook maakt de regisseur, Guy Cassiers, goed gebruik van film. Hij creëert een mooi spel van licht en de muziek is erg goed gekozen.

Wel vereisen de lange monologen enigszins goede concentratie en is het soms lastig om er helemaal bij te blijven. Afgewisseld met eigentijdse humor en woordgebruik van nu is het stuk veel luchtiger om naar te kijken en zeker de moeite waard.

En als je dacht dat je na de voorstelling klaar bent met het stuk, dan heb je het fout. Je zal altijd blijven piekeren over wat er na het einde van het stuk gebeurt. Een discussie die ook onder het publiek (van student tot grijze haren) na afloop gaande was.

Cassiers heeft het klassieke stuk van Shakespeare met de lange monologen weten om te toveren tot een goede eigen(tijdse) versie met goed acteerwerk, actueel woordgebruik, het gebruik van meerdere kunstaspecten en humoristische situaties. Daarin hadden mijn Hamletfans-buren zeker gelijk. Er wordt wel eens gezegd, “Ken je klassiekers”. Deze Shakespeare à la Cassiers is zeker weten een goede manier om kennis te maken met de vier eeuwen oude klassieker Hamlet.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 21 april door:

Blogger

Nikki Verhoeven

Hoi, ik ben Nikki. Ik vind kunst, cultuur en mensen ontzettend interessant en daar blog ik over voor De PIT. Zelf maak ik muziek en houd van koken, lezen en schrijven. Op zaterdag ben ik barista in de leukste koffiezaak van Amsterdam!

Posts
Nikki
Verhoeven