Close

Miscellaneous

Wie Is De Mol?

Binnenkort is het weer zover. Na wekenlang aan de buis gekluisterd te hebben gezeten en alle theorieën tegen elkaar af te hebben gestreept, weten alle kijkers, trouwe volgers en fanatieke aanhangers van Wie Is De Mol eindelijk het antwoord op de prangende vraag: wie heeft ons dit jaar weer in het ootje genomen?

En fans, dat heeft het. Gemiddeld kan het AVRO-programma rekenen op zo’n 2 miljoen kijkers. Vorig jaar wist Wie is De Mol bovendien de Gouden Televizierring binnen te halen, na er eerder al meerdere keren voor te zijn genomineerd. Waar hebben ze dit allemaal aan te danken?

Eerst even voor iedereen die geen idee heeft waar ik het over heb: Wie Is De Mol is een spel waarbij kandidaten geld moeten verdienen, terwijl een van hen dat juist stiekem probeert te voorkomen. De deelnemers worden ondertussen getest in hoeverre ze weten wie deze saboteur is. Degene die hem doorheeft wint uiteindelijk het geld.

Terug naar de vraag – hoe het komt dat dit spel tot zoveel succes leidt. Daar komt natuurlijk vrij veel bij kijken, maar wat zeker daaraan bijdraagt is het volgende: kijken naar Wie Is De Mol is een wedstrijdje waar alleen solisten aan meedoen. Veel mollenzoekers proberen zich te onderscheiden van anderen door met messcherpe observaties en uitgedachte theorieën op de proppen te komen.

En dat element slaat aan bij de televisiekijker van nu, die het steeds vaker beu is om passief achter de buis te hangen en eigenlijk gewoon het liefste zelf mee zou doen.

Dit meedoen kan overigens op meerdere manieren. Ten eerste door gewoon het programma te volgen en te bekijken wie zich verdacht gedraagt. Ten tweede door op zoek te gaan naar de vele hints die de makers subtiel in het programma verstoppen. Zo leek Dennis Wening, de mol van 2008, een keer de woorden ‘Edo is de mol’ uit te spreken, terwijl hij in feite zei dat ‘ego’ de mol was. Je hoeft geen Latijn te hebben gestudeerd om te weten dat hij doelde op zichzelf.

Mogelijkheid één valt eigenlijk al vrij snel af, aangezien er geen kandidaat is die zich nooit verdacht gedraagt. Als Tygo Gernandt weer eens een onhandigheidje uithaalt kan hij best de mol zijn maar hij kan ook proberen de andere kandidaten dit te laten denken, puur om ze op een dwaalspoor te brengen. Of hij was gewoon echt een beetje klunzig.

Alles is multi-interpretabel, en dat maakt de zoektocht er niet makkelijker op. Gelukkig is er nog een manier om te weten wie die gluiperd is, deze luidt als volgt: sta een paar minuten stil bij het feit dat het gewoon een televisieprogramma blijft. De makers willen het de kijker zo lastig mogelijk maken en hebben er dus belang bij om de echte mol niet te verdacht in beeld te brengen. Uit de grote hoeveelheid materiaal kunnen ze een selectie maken waarmee ze de kijker op het verkeerde been kunnen zetten.

De derde manier is dus met andere woorden: je let op, observeert en onderbouwt je verdenkingen en rangschikt de kandidaten. De meest verdachte bovenaan, enzovoorts. Kijk nu onderaan je lijstje en voilà, daar is uw mol. Misschien nog wel de beste methode.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 12 maart door:

PIT redactie

Posts
PIT
Redactie