Close

Review

Hollandse Luchten 1: Jeremia

Jeremia is een voorstelling over Nederlandse reaguurders die elkaar, onder het mom van vrijheid van meningsuiting, met beledigingen om de oren slaan. Sadettin Kirimiziyüz heeft het zelf ervaren: een stalker genaamd Gekke Toon die hem met beledigingen als ‘Ga maar lekker dood, op je verjaardag’ overal op internet weer wist te vinden. Met het Twitter account ‘Moslimbeukers’ probeerde hij Gekke Toon te ontmaskeren – bleek het uiteindelijk een blond vrouwtje met een schilpad te zijn.

Sadettin Kirimiziyüz en Marjolijn van Heemstra blikken terug op de geschiedenis van het Vrije Woord in Nederland. Ze beginnen bij Hans Janmaat, leider van de Centrum Democraten, en zoeken zijn weduwe op. Waar hij toen der tijd compleet aan de schandpaal werd genageld met uitspraken als ‘weg met de multiculturele samenleving’ verwachten we nu niks anders meer van politici. De Tweede Kamer negeerde hem, journalisten ontweken hem, en anti-fascisten demonstreren op het Binnenhof.
Was onze reactie toen buiten proportie? Of zijn we juist nu gek geworden, dat we alles maar accepteren?

Hoewel het onderwerpen zijn die regelmatig voorbijkomen (vrijheid van meningsuiting, de bezuinigingen, moslimhaat, de sociale media) worden ze door Sadettin en Marjolijn op een originele manier gebracht waardoor je feilloos meegaat in de verschillende standpunten en nieuwe gedachtes. Ze kijken ook met een kritische blik naar zichzelf en met veel humor en goede anekdotes tonen ze de mechanisme van de samenleving, zonder daar een eenduidig oordeel over te hebben.

Ik was niet de enige die enorm heeft genoten. Mijn buurman op de eerste rij vond het stuk ook ontzettend grappig – om de een of andere (lichtelijk irritante) rede ben ik zijn aanspreekpunt tijdens de voorstelling geworden. Hij vertelde me al dat hij gisteren bij de try-out van Daltons Dood was, dat was wel andere koek, en merkte ook op dat Jort Kelder hier in de zaal zit, en slaat me nog nèt niet op m’n been van het lachen tijdens de voorstelling. Elke keer als hij het met de spelers eens is draait hij zich naar me toe ter bevestiging (“kakkerlakken, die moet je inderdaad verbranden”) en bij herkenning wordt het nog eens zachtjes voor me herhaald: Ohja, die bultrug Johanna die drie keer meer uitzendtijd kreeg op het NOS dan De Mars der Beschaving, of ik dat ook nog wist?

Toch kon mijn buurman de pret niet drukken. Hij was gewoon lekker Hollands bezig, en dat is nou net waar deze voorstelling over gaat. Hollandse Luchten 1: ga dit zien!

t/m 15 februari in Frascati

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 11 februari door:

Blogger

Judith Rijsenbrij

Ik ben een theaterbeest, en een muziekbeest, en eigenlijk het liefste allebei tegelijk. Ik wil daar de hele tijd mee bezig zijn. Ik studeer nu Kleinkunst aan het Conservatorium in Antwerpen maar probeer tussen alles door ook te blijven schrijven voor de Pit over alles wat ik op het podium voorbij zie komen!

Posts
Judith
Rijsenbrij