Close

Review

Nieuwspoort

Nieuwspoort, hèt clubje waar politiek en pers elkaar ontmoeten. Achter gesloten deuren kan alles gezegd worden tegen de pers. Er geldt slechts één regel: de identiteit van de geïnterviewde wordt nooit prijsgegeven

Het Nationale Toneel was de afgelopen 14 weken op bezoek in de tweede kamer, in Nieuwspoort. Ze kregen de mogelijkheid om mee te lopen in Den Haag, het politieke centrum van Nederland. Een keer per jaar wordt er namelijk door Nieuwspoort een persoon of, in dit geval, instantie uitgenodigd. Na de 14 weken is het aan de nieuwspoortrapporteurs om verslag te doen van hun bevindingen, Meestal gebeurt dit door middel van een boekje, maar dit jaar niet. De 4 acteurs van het Nationaal toneel doen dit, vanzelfsprekend, door middel van een toneelstuk. Je bent immers niet voor niets theatermaker.

Het stuk zelf zat erg knap in elkaar. De grote uitdaging voor de spelers was natuurlijk om met slechts vier man de razende drukte van politiek en journalistiek Den Haag weer te geven. Ik moet toegeven dat het ze aardig is gelukt. Toch kwam dit meer door de scenografie dan door het spel. De makers kozen voor een transparante voorstelling waarin iedereen zichzelf speelt. Deze keuze was waarschijnlijk voor een groot deel een verwijzing naar de transparantie die Nieuwspoort hen bood, maar kwam het spel niet ten goede. Op het podium heerste een ongemakkelijke sfeer en hierdoor zwakte de voorstelling iets af. Toch is Nieuwspoort een absolute aanrader. De drukte van Den Haag wordt op een speelse manier weergegeven en de relatie tussen theater, politiek en filosofie wordt gedurende de voorstelling steeds duidelijker. ‘Nieuwspoort’ gaat niet echt de diepte in maar de spelers weten op een humoristische manier in te gaan op de actualiteit. ‘Nieuwspoort’ is als politiek zonder boodschap, en daardoor gelukkig ook een stuk minder saai.

klik hier voor info en speeldata

Reacties

Nog geen reacties

Laat een bericht achter

Gepost op 5 december door:

Event

Sam Schwab

Ik ben Sam, 20 jaar en ben ondertussen van de oude garde pitters. Ik studeer culturele en maatschappelijke vorming aan de HvA en sta achter de bar in het Compagnietheater. Bij de PIT hou ik me vooral bezig met de events. Zo heb ik destijds de guerrilla expo en de mini miauw mede-georganiseerd en ben ik bezig geweest met het Rozentuinfestival. Verder ben ik een groot liefhebber van zowel muziek als theater en je kan me dan ook vaak vinden bij één van de podia die Amsterdam rijk is.

Posts
Sam
Schwab